Khamis, 14 April 2016

Semakin hari semakin....

Assalamualaikum semua.. Semoga dalam jagaan ilahi sentiasa.. *tarik nafas*

Tajuk cam misteri nusantara kan.. Hahaha takde lah misteri sangat actually..

*senyum simpul*

Semakin hari semakin...? Apa yang korang perasan tentang diri korang dari hari ke hari?

Tak faham ek? *senyum sinis* okey let me explain it.. Contohnya camni korang perasan makin hari korg makin gemuk ke? Makin hari makin kuruih ke? Makin hari makin malas.. Cam² contoh ade..

Harap yg makin hari makin... Tuh benda yg positif lh.. Tak nak yg negatif.. Contohnya makin hari makin rajin solat jemaah.. Atau makin hari makin sayang...

Benda ni bila kita buat hari² dia jadi tabiat taw.. Sebab tuh org cakap nak ubah tabiat kena buat 40 hari direct.. Maknenya kena buat hari².. Sebab tuh kalau rasa nak berubah tabiat tuh kita kena istiqamah buat benda yang sama.. Nampak simple tapi nak laksanakan tuh memang makan dalam gak lah..

Contoh lagi.. Kau mindset dalam kepala nak bangun pagi² taknak bangun lambat da.. So, kena lh istiqamah bangun pagi hari² tanpa stop.. Bile da jadi rutin benda tuh jdi biasa da..

Begitu juga ngn hati kita.. Bila da istiqamah buat maksiat benda tuh korang rasa relax ahh aku muda lagi kot.. Muda ek? Ermm syarat mati tak kira umur cik abg woiii.. Dengar ek.. Ade org tak sempat 18 tahun, umur 15 tahun dah menghadap ilahi.. Ada orang tak merasa 20 tahun 18 tahun dah di panggil ilahi.. Jadi yang korang rasa 'aku muda lagi lah, wat relax wat peace boleh x'

Jawapan die NOOOOO sebab ape? Mati itu rahsia allah.. Kite tak tahu bile kontrak kite atas dunia ni nak expired.. Bile² masa boleh kena terminate.. Bile² masa malaikat boleh dtg bawak surat 'berhenti kerja'..

Tak rasa takut ke? Tak rasa gerun? Hari ni pergi clubbing kat disco esoknye dlm surat khabar mati kena langgar.. Pengakhiran camni ek yang korang nak?? Mesti tak nak kan.. Sebab tuh kena prepare dari sekarang.. Tingkatkan amalan dan ibadah kita.. Insya allah semua settle..

Last but not least.. Tahu tak kalo kita selalu tulis benda yang baik, nasihat yg baik² benda tuh akan jadi pahala berpanjangan buat kita? So,  yang mana ade media sosial gunakanlah sebaiknya.. Tulis yang baik², post yang baik²..

Catat Ulasan

aku dan diri ku...

Lilypie Kids Birthday tickers