Isnin, 11 April 2016

Asyik lalai je aku ni...

Assalamualaikum.. Semoga dalam jagaan ilahi kalian semua.. 😀

Sebagai manusia pendosa, kita tak lepas dari lalai melakukan suruhan Allah.. Sejujur dan tuluslynya, aku turut pernah alami perkara ni..

Beb kita manusia kot bukan robot.. Iman dalam hati pun kekadang turun naik.. Sebab tuh kita disarankan untuk sentiasa ingat mati, ingat Allah.. 

Enjin kereta bila korang pakai dah lama, one fine day mesti da berkarat kena service dgn tukar.. Macam tuh gak lah ngn hati kita.. Bila da terlalu lalai hati kita akan menjadi hitam dan akhirnya kita rasa maksiat yg kita buat tuh benda yg normal dan biasa..

Tapiii

Sebelum jadi lebih parah dan hitam.. Better we do somethinh about it.. Like, cari kawan yg soleh.. Pergi solat jemaah at masjid.. Berzikir selalu, istighfar jgn lupa mengaji al Quran dan yg penting solat kalo boleh kita perbaiki lagi..

Last but not least.. Manusia ni hati dia cepat terpengaruh dan tersentuh.. Kalo tersentuh benda yg baik, alhamdulillah.. Kalo terpengaruh benda yg tak baik cepat² patah balik ke pangkal jalan..

Catat Ulasan

aku dan diri ku...

Lilypie Kids Birthday tickers