Khamis, 19 November 2015

Saatnya dah tiba

Assalamualaikum,pembuka bicara aku ingin meluahkan rasa hati yang terpahat dalam kalbu ini.. Hihi *ayat tak boleh blah*

Lurus ke titik *straight to the point*

Semua manusia pernah mengalami zaman kegelapan.. Begitu juga ngn aku.. Dari jahil kepada ada ilmu sikit.. Manusia ni memang tak boleh lari dari buat dosa sebab semua manusia adalah pendosa,  begitu juga diri ini.. Sejujurnya,  aku dah hampir dua tahun berhijrah.. Dari free hair kpd tudung singkat, dari tudung singkat kpd alhamdulillah tudung labuh..

Titik tolak bermula.. Aku dari sekolah memang suka tengok orang pakai tudung labuh.. Rasa sejuk je mata memandang tapi time tuh takde kesedaran nak pakai.. Suka tengok je.. *senyum kelat*

Ada ketika pernah suarakan rasa hati dekat mak aku nak try pakai tudung labuh.. Mak cakap 'tak payahlah awak tu solat jarang² orang pakai tudung labuh ni dia baik, alim, macam ustazah, solat tak tinggal'
Aku diam.. Faham benar diri ini selalu lalai.. Selalu tinggal solat.. Tapi bila tengok orang pakai tudung labuh teringin sangat.. Sehinggalah tahun 2013 hujung tahun dalam November dan Disember aku mula rasa nak sangat berhijrah..

Time tuh pulak, kat Facebook page heliza helmi dia share pasal video ahmad ammar, syahid yg tertangguh.. Aku tengok video tuh.. Rasa malu,meremang dan macam² rasa bercampur..  Rasa kerdil sangat diri ini nak di compare ngan ahmad ammar.. Aku menangis juga.. Sebab malu ngn diri sendiri.. Malu sebab ahmad ammar ada visi dan misi yang jelas iaitu untuk menggapai redha ilahi.. Sedangkan aku???  Fikir pasal jodoh tak habis²..pasal kahwin.. Pasal kpop.. Kalau nak diikutkan umur aku dan ahmad ammar,  dia muda 2 tahun dari aku.. Tapi matlamat dia jelas.. Aku??  Malunya ya Allah

Setelah aku fikir panjang lebar.. Seminggu sebelum masuk tahun 2014 aku telah pun buat keputusan utk berhijrah.. Tudung da labuh,  aku pakai stoking,  aku pakai handsock.. Alhamdulillah until now still dapat istiqamah.. Solat pun alhamdulillah aku try tak tinggal.. Kadangkala dengan tengok video pun perasaan nk berubah datang..

Pernah satu ketika aku sentap ngn pertanyaan kakak satu opis aku.. Time tuh aku style nak cam Korea saja.. Tapi time tuh aku bertudung singkat.. Kakak opis tanya pasal stoking.. Time tuh aku pakai stoking bila nk balik ngn datang kerja je.. Sampai opis aku buka stoking. Time tuh nak balik.. Aku pun pakai stoking.. Kakak opis aku tuh tanya 'kenapa NuRuL pakai stoking?'  aku jawab 'sebab kalau tak pakai nanti kaki sakit'  lepas aku keluarkan ayat tuh tetiba tersentap sendiri.. Otak cam fikir.. Kau takut kaki sakit.. Tapi kau tak takut api neraka  ke? Itu juga petunjuk dari Allah untuk aku...

Alhamdulillah ini saja sharing yang aku nak share.. Yg baik jadikan teladan dan yg buruk jadikan sempadan... *senyum senang*

Catat Ulasan

aku dan diri ku...

Lilypie Kids Birthday tickers